De KBVB heeft nationale jeugdteams in alle leeftijdscategorieën vanaf U15 tot U21. Sinds 2008 wordt daarnaast ook gewerkt met de zogenaamde ‘Future’ nationale teams U15, U16 en U17. Bob Browaeys (Senior Youth Manager KBVB en jeugdbondscoach): “Bij die leeftijdsgroepen merken we vaak een groot verschil in maturiteit, rijpheid, tussen de spelers. Het is voor deze spelers moeilijk om stand te houden tegen leeftijdsgenoten die lichamelijk rijper zijn.”

Pioniersrol

Daarom heeft de KBVB Future nationale teams ingevoerd. “We vervullen daarmee een pioniersrol”, aldus Browaeys. “Ons talentdetectiemodel is gebaseerd op zes pijlers (winnaarsmentaliteit, vista, explosiviteit, emotionele stabiliteit, spelinzicht en lichaamsbeheersing/balcontrole) en deze kwaliteiten komen pas optimaal tot uiting als je jonge spelers met een vergelijkbare maturiteit tegen mekaar laat spelen. Daarom organiseren we onze talentdetectiedagen bijvoorbeeld ook specifiek voor laatrijpe spelers. Anders dreigen we talenten mis te lopen en elk talent verdient een maximale kans tot ontwikkeling”.

Onder andere huidig Rode Duivel Yannick Carrasco (Atletico Madrid) maakte destijds deel uit van een ‘Future’-team. Browaeys: “Ook Charly Musonda, Dries Mertens, Sven Kums en Maarten Martens zijn laatrijpe spelers, maar de eerste generatie waar we echt mee aan de slag gingen was de generatie-1993 in 2008 met o.a. Carrasco, de broertjes Tarfi en Julien Vercauteren."

"Doorstroming is er"

Intussen groeiden heel wat spelers uit de Futures-selecties door naar de gebruikelijke selecties. “Ook op het meest recente EK en WK U17 maakten enkele laatrijpe spelers deel uit van onze selectie. De doorstroming is er dus wel degelijk”, besluit Browaeys die graag benadrukt dat het om een totaalproject gaat: “Het Future-principe geldt niet alleen voor de nationale jeugdteams, ook binnen de werking van de topsportscholen en de provinciale jeugdopleidingen wordt ruim aandacht besteed aan de ontwikkeling van laatrijpe spelers”.

Heel wat landen hebben intussen het voorbeeld van de KBVB gevolgd. Onder meer Zweden, Denemarken en Tsjechië werken met Future-teams.

Wie deze week de U16 en U17 Futures aan het werk wil zien, kan woensdag terecht in Tubeke. Om 15u00 nemen de U17 Futures het op tegen OH Leuven, om 17u is het de beurt aan de U16 Futures, ook al tegen OH Leuven. Toegang gratis! Beide duels gelden als voorbereiding op interlands later dit seizoen. Zo trekken de U16 Futures in april naar Zweden voor een tornooi met Denemarken, Tsjechië en Zweden en werken de U17 in april op hun beurt een dubbele confrontatie af in en tegen Tsjechië.

Raadpleeg hier de selecties: