Onze Belgian Red Flames zijn niet alleen verdedigers op het veld, maar ook op het vlak van meisjesrechten. Sinds 2016 steunen ze het 'Girls Fund' van de ngo Plan International. Illustratrice Eva Mouton ging aan de slag met het engagement van de Red Flames. Ze maakte een tekening voor totebags. Die katoenen draagtassen worden morgen tijdens de match tegen Portugal exclusief verkocht.

De opbrengst gaat naar het Plan International-project dat de Flames steunen in Benin. Met het project worden kindhuwelijken en tienerzwangerschappen aangepakt. Voetbal speelt daarbij een grote rol. Trainingen zijn gekoppeld aan workshops waar meisjes informatie krijgen en vrijuit leren praten. Op het veld groeit hun zelfvertrouwen, wat essentieel is om ‘nee’ te kunnen zeggen en om zelf beslissingen te nemen over hun leven en lichaam.

“Dat wou ik tonen in mijn tekening”, zegt Eva Mouton. “Voetbal gaat over zelfvertrouwen, teamwork en samen achter de bal aangaan. Een team dat goed samenwerkt, bereikt de top en het doel. Ik heb Red Flames en meisjes uit Benin gemengd. Samen beklimmen ze al voetballend de trap die staat voor empowerment, zelfvertrouwen en het bereiken van gelijke rechten. Je ziet dat het gaat over gelijkwaardigheid bij de meisjes vooraan op de tas. Het plezier van in een team te zitten spat ervan af.”

De Red Flames gaven zelf input voor het ontwerp. Zij wilden ook dat er meisjes van de ploeg uit Benin op de tas zouden worden afgebeeld. De ideeën voor de tekstballonnen kwamen van hen.

Julie Biesmans: “De totebag is super. We hopen alvast dat veel supporters er eentje kopen om het meisjesvoetbalproject in Benin te steunen. Voor de totebag hebben we samengewerkt met Eva en onze input is duidelijk aanwezig. Die staat dan ook helemaal voor de boodschap die we als Flames willen uitdragen: meisjesrechten zijn belangrijk. W willen ons hier als team 100% voor inzetten!”

De keuze voor Eva Mouton als ontwerpster was evident. Ze reisde eerder met Plan International naar Zambia en Niger, waar ze in dialoog ging met “moedige meisjes die er alles aan doen om hun dochters een andere toekomst te geven”.

De match van de Red Flames tegen Portugal is morgen om 19u30 in Leuven.

De totebags worden verkocht aan de stand van Plan International na de wedstrijd. Ze kosten 10 euro, daarvan gaat 5 euro gaat naar het project in Benin.