UEFA en een team van experten hebben het effect van het voetbal onderzocht op het zelfvertrouwen, de eigenwaarde, het welzijn, het samenhorigheidsgevoel, de motivatie en vaardigheden van meisjes en jonge vrouwen vanaf 13 jaar in Europa. Nadien werden de resultaten vergeleken met andere populaire sporten.

Ondanks het feit dat het vrouwenvoetbal nog niet overal in Europa even ver ontwikkeld is, zijn er volgens het onderzoek veel gelijkenissen wanneer het aankomt op de invloed op het zelfvertrouwen. Meisjes die voetballen scoren hier beter op dan meisjes die niet sporten of meisjes die een andere sport beoefenen.

  • 80% van de meisjes vertoonden meer zelfvertrouwen door bij een voetbalclub te spelen. Bij andere sporten is dit maar 74%.
  • 54% van de jonge voetbalsters waren het (helemaal) eens met de stelling “Ik ben minder bezorgd om wat anderen van mij denken door de sport die ik beoefen”, vergeleken met de 41% die andere sporten beoefenen.
  • 58% van de onderzochte meisjes tussen 13 en 17 jaar zeiden dat ze een gebrek aan zelfvertrouwen hebben overwonnen door te voetballen. 51% van de meisjes die andere sporten beoefenen beweerden hetzelfde.
  • 48% is minder onzeker dankzij het voetbal, bij andere sporten is dit maar 40%.

Bemoedigende resultaten dus voor het voetbal. Ook Nadine Kessler, voormalig Duits topspeelster en adviseur voor het vrouwenvoetbal binnen UEFA, is tevreden: “Uit mijn eigen ervaring kan ik niet genoeg benadrukken hoe belangrijk zelfvertrouwen is als tiener. Ik ben er zeker van dat we het imago nog kunnen verbeteren en het aantrekkelijker maken voor meisjes om te voetballen. Als dat lukt, zijn we goed op weg om ons doel te bereiken: dat voetbal binnen Europa de belangrijkste sport wordt voor meisjes.”

Sinds de UEFA zijn Vrouwenvoetbalontwikkelingsprogramma heeft gelanceerd in 2010, gaat de sport er op vooruit op alle niveaus in Europa. Doordat het grootste deel van de 55 leden van de UEFA meer investeert in vrouwenvoetbal, gaat de sport er op het hoogste niveau aanzienlijk op vooruit. Deze zomer nemen voor het eerst 16 teams deel aan de eindronde van een EK.

Op 1 juni lanceert UEFA de ‘Together #WePlayStrong’ campagne, een baanbrekend initiatief dat ervoor moet zorgen dat voetbal tegen 2022 de meest gespeelde sport wordt bij meisjes in heel Europa.