Opleidingen voetbal

Alle basisopleidingen, van Initiator-Getuigschrift C tot het Trainer A -  UEFA A, worden samen met de Vlaamse Trainersschool (VTS) georganiseerd. Voetbal Vlaanderen is eveneens verantwoordelijk voor de invulling en organisatie van de specifieke opleidingen (keepertrainer, talentscout, technisch verantwoodelijke jeugdopleiding, mental coaching, physical coach).

Basisopleidingen

Initiator - Getuigschrift C
(januari 2018 - mei 2018)

 Het beginniveau voor iedereen die nog geen diploma heeft en de trainerscursus veldvoetbal wil starten. Tijdens de opleiding verwerft men de competenties om op een pedagogisch verantwoorde manier kinderen (U6 tem U9) te animeren tijdens voetbaltrainingen en te begeleiden tijdens jeugdwedstrijden  in een niet-competitief kader.

Initiator - Getuigschrift C in dagopleiding
(augustus 2016 - april 2017)

Dit is een formule waarbij de opleiding gespreid wordt over een gans seizoen tijdens de vakantieperiodes. Alle te bereiken doelstellingen en andere modaliteiten zijn dezelfde als die in de andere organisaties Initiator/Getuigschrift C.
Deze formule is onder andere gericht op : personen die door omstandigheden zich niet wekelijks kunnen engageren voor de trainersopleiding en studenten die in de vakantieperiodes meer tijd hebben.
 

Instructeur B - Getuigschrift B
(januari 2018 - mei 2018)

Deze cursus bouwt verder op de opleiding Initiator - Getuigschrift C. Tijdens de opleiding verwerft een kandidaat / kandidate de competenties om op een pedagogisch verantwoorde manier een trainingssessie op te maken en deze te begeleiden voor kinderen in de categorieën U10 t.e.m. U12 in een niet-competitief kader.

Trainer B - UEFA B
(september 2017 - mei 2018)

Het beheersen van de pedagogische principes bij het opleiden van jeugdvoetballers en het trainen volwassen amateurvoetballers in een 11v11-omgeving in een competitieve omgeving staat centraal. 

Voortraject Trainer A - UEFA A
(oktober 2018 - mei 2019)

Tijdens het voortraject maakt de kandidaat kennis met de omgeving en de eisen in een Elite Jeugd- en Topamateur-club. De kandidaat leert ook kritisch naar zichzelf kijken en een zelfanalyse maken.

Trainer A (Seniors & Elite Jeugd) - UEFA A Seniors & UEFA A Elite Youth
(september 2017 - mei 2019)

Het trainen en coachen spelers in al zijn facetten bij seniors op het hoogste amateurniveau en het Elite Jeugd niveau (profclubs) staan centraal tijdens deze twee jaar durende opleiding.   


UEFA PRO-diploma
(maart 2017 - juni 2018)

Tijdens de lessen van het hoogst haalbare diploma, erkend door de UEFA, worden trainers opgeleid voor de hoogste afdeling. De kandidaten dienen te voldoen aan specifieke toelatingsvoorwaarden.
Geïnteresseerde trainers kunnen hun kandidatuur stellen en hiervoor een formulier aanvragen bij kris.vanderhaegen@footbel.com . Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
 

 

Extra cursussen

Trainer B - UEFA B Traject voor ex-profvoetballers
(februari 2018 - december 2018)

Trainer B / UEFA B-cursus voor (ex-)profvoetballers met voldoende ervaring .

(september 2017 - december 2019)
 
Deze cursus voor (ex-)profvoetballers met voldoende ervaring staat op voor ex-profvoetballers met een UEFA-B / Trainer B diploma.
 
 

Keeperstrainers

Keeperstrainer niveau I
(januari 2018 - mei 2018)

De doelstelling van dit eerste niveau is het aanbieden van een algemene opleiding aan jonge doelmannen zowel op het vlak van hun specifieke individuele kwaliteiten als om te functioneren als ploegmaat in teamverband. 

Keeperstrainer niveau II
(september 2018 - december 2018)

Het aanbieden van een training aan volwassen doelmannen op het vlak van hun specifieke individuele kwaliteiten en het functioneren als ploegmaat in teamverband in een competitief kader, bepalen de inhoud van deze cursus voor mensen die de cursus keeperstrainer niveau I al gevolgd hebben.  

 

Physical Coaches

Physical Coach niveau I (jeugd)
(september 2017 - mei 2018)

 In de opleiding ‘physical coach’ niveau 1 leert de trainer/coach hoe we meer ‘voetbal- atleten’ kunnen opleiden vanaf 4 jaar, waarbij het einddoel, het spelen van een ‘voetbal’-wedstrijd centraal staat (het holistisch geïntegreerd en globaal denken).

Physical Coach niveau II (postformatie + seniors)
(september 2017 - mei 2018)

In deze opleiding richten we ons specifiek naar de fysieke individuele en collectieve  begeleiding van volwassen voetballers.

 

Cursussen Coördinatoren

TVJO Amateur niveau I
(november 2017 - januari 2018)

Technisch Verantwoordelijke Jeugdopleiding Amateur: niveau I

TVJO Amateur niveau II
(februari 2018 - mei 2018)

Technisch Verantwoordelijke Jeugdopleiding Amateur: niveau II

TVJO Elite

Technisch Verantwoordelijke Jeugdopleiding Elite

 

Cursussen Scouts

Talentscout
(maart 2018 - mei 2018)

Voetbaltalent sneller en beter opsporen, zowel op nationaal, provinciaal als regionaal niveau.

 

Cursussen Mental coaching

Mental Coaching - Niveau 1
(oktober 2017 - mei 2018)

Voetballers beter begeleiden op mentaal vlak en meer inzicht verkrijgen in de psychologie van de voetbaltrainer.

Mental Coaching - Niveau 2
(mei 2017 - september 2017)

In dit vervolgtraject begeleiden wij u om de opgedane inzichten op vlak van coaching, feedback, motivatie en mentale technieken toe te passen in uw team, op en naast het terrein.

 

Bijscholingen & Workshops

Efficiënt Trainen - Het denkproces
(november 2017 - februari 2018)

De voetbaltrainer leert bepaalde spelprincipes, eigen aan een speelwijze, te vertalen naar oefenstof op het terrein.