Opleidingen voetbal

In Vlaanderen staat de Voebalfederatie Vlaanderen (VFV), de Vlaamse Vleugel van de KBVB,  in voor het opleiden van voetbaltrainers, technisch verantwoordelijke jeugdopleidingen, keepertrainers en talentscouts. Alle basisopleidingen, van Initiator-Getuigschrift C tot het Trainer A -  UEFA A, worden samen met de Vlaamse Trainersschool (VTS) georganiseerd. De VFV is eveneens verantwoordelijk voor de invulling en organisatie van de specifieke opleidingen (keepertrainer, talentscout, technisch verantwoodelijke jeugdopleiding, mental coaching, physical coach).

 

Voetbaltrainers

Initiator - Getuigschrift C
(augustus 2016 - november 2016)

 Het beginniveau voor iedereen die nog geen diploma heeft en de trainerscursus veldvoetbal wil starten. Tijdens de opleiding verwerft men de competenties om op een pedagogisch verantwoorde manier kinderen (U6 tem U9) te animeren tijdens voetbaltrainingen en te begeleiden tijdens jeugdwedstrijden  in een niet-competitief kader.

Initiator - Getuigschrift C voor vrouwen
(september 2016 - april 2017)

 Een opleiding Initiator - getuigschrift C exclusief voor vrouwen.

Het beginniveau voor iedereen die nog geen diploma heeft en de trainerscursus veldvoetbal wil starten. Tijdens de opleiding verwerft men de competenties om op een pedagogisch verantwoorde manier kinderen (U6 tem U9) te animeren tijdens voetbaltrainingen en te begeleiden tijdens jeugdwedstrijden  in een niet-competitief kader.

Instructeur B - Getuigschrift B
(januari 2016 - juni 2016)

Deze cursus bouwt verder op de opleiding Initiator - Getuigschrift C. Tijdens de opleiding verwerft een kandidaat / kandidate de competenties om op een pedagogisch verantwoorde manier een trainingssessie op te maken en deze te begeleiden voor kinderen in de categorieën U10 t.e.m. U12 in een niet-competitief kader.

Trainer B - UEFA B
(september 2016 - juni 2017)

Het beheersen van de pedagogische principes bij het opleiden van jeugdvoetballers en het trainen volwassen amateurvoetballers in een 11v11-omgeving in een competitieve omgeving staat centraal. 


Trainer A (Seniors & Elite Youth) - UEFA A -  UEFA A ELITE YOUTH  
(september 2017 - juni 2019)

Het trainen en coachen spelers in al zijn facetten bij seniors op het hoogste amateurniveau en het Elite Jeugd niveau (profclubs) staan centraal tijdens deze twee jaar durende opleiding.   


UEFA PRO-diploma
(maart 2015 - juni 2016)

Tijdens de lessen van het hoogst haalbare diploma, erkend door de UEFA, worden trainers opgeleid voor de hoogste afdeling. De kandidaten dienen te voldoen aan specifieke toelatingsvoorwaarden.

 

Extra cursussen

UEFA B voor ex-profvoetballers
(januari 2016 - mei 2016)

UEFA B-cursus voor (ex-)profvoetballers met voldoende ervaring .


UEFA B en UEFA A voor ex-internationals

Deze cursus geeft een versnelde opleiding voor internationals met voldoende ervaring in de nationale ploeg voor zowel het behalen van het UEFA B- als het UEFA A-diploma. 

 

Keeperstrainers

Keeperstrainer niveau I
(februari 2016 - mei 2016)

De doelstelling van dit eerste niveau is het aanbieden van een algemene opleiding aan jonge doelmannen zowel op het vlak van hun specifieke individuele kwaliteiten als om te functioneren als ploegmaat in teamverband. 

Keeperstrainer niveau II
(februari 2016 - mei 2016)

Het aanbieden van een training aan volwassen doelmannen op het vlak van hun specifieke individuele kwaliteiten en het functioneren als ploegmaat in teamverband in een competitief kader, bepalen de inhoud van deze cursus voor mensen die de cursus keeperstrainer niveau I al gevolgd hebben.  

 

Physical Coaches

Physical Coach niveau I (jeugd)
(september 2015 - mei 2016)

 In de opleiding ‘physical coach’ niveau 1 leert de trainer/coach hoe we meer ‘voetbal- atleten’ kunnen opleiden vanaf 4 jaar, waarbij het einddoel, het spelen van een ‘voetbal’-wedstrijd centraal staat (het holistisch geïntegreerd en globaal denken).

 

Cursussen Coördinatoren

TVJO Amateur
(februari 2016 - juni 2016)

Technisch Verantwoordelijke Jeugdopleiding Amateur: niveau I

TVJO Elite

Technisch Verantwoordelijke Jeugdopleiding Elite: niveau II

 

Cursussen Scouts

Talentscout
(februari 2016 - april 2016)

Voetbaltalent sneller en beter opsporen, zowel op nationaal, provinciaal als regionaal niveau.

 

Cursussen Mental coaching

Mental Coaching - Niveau 1
(september - november 2015 & februari 2016)

Voetballers beter begeleiden op mentaal vlak en meer inzicht verkrijgen in de psychologie van de voetbaltrainer.

Mental Coaching - Niveau 2
(maart - juni 2016)

In dit vervolgtraject begeleiden wij u om de opgedane inzichten op vlak van coaching, feedback, motivatie en mentale technieken toe te passen in uw team, op en naast het terrein.   

 

Cursus Veilig Voetballen

EHBO en Reanimatie
(januari 2016 - mei 2016)

De Voetbalfederatie Vlaanderen (VFV) wil zijn clubs helpen om een zo veilig mogelijke voetbalomgeving te creëren. We streven er dan ook naar om in elke club minstens 3 personen (niet noodzakelijk trainers) een doorgedreven EHBO en reanimatie opleiding te laten volgen.