Rookvrij stadion

De Koninklijke Belgische Voetbalbond wil vanaf 2017 werk maken van een rookvrij stadion tijdens de bekerfinale en alle wedstrijden die zij organiseert voor de nationale teams. Zij doet dit in het kader van haar Corporate Social Responsibility-beleid dat een belangrijke focus legt op de gezondheid van de supporters, vrijwilligers en werknemers. De primaire doelstelling van een rookvrij stadion is om stadionbezoekers te beschermen tegen de gezondheidsrisico’s die geassocieerd worden met de blootstelling aan passief roken.

Waarom kiest de KBVB voor een rookvrij stadion?

De KBVB wil inzetten op de promotie van gezonde gewoontes en het beschermen van de  gezondheid van de supporters van onze nationale teams. Het blijkt namelijk dat passief roken of meeroken zeer schadelijk is voor de gezondheid. In tabaksrook zitten meer dan 4000 chemische stoffen waarvan minstens 70 kankerverwekkend zijn. Deze giftige substanties kunnen een schadelijke invloed hebben op de gezondheid, voornamelijk gaat het dan over respiratoire en cardiovasculaire gezondheidsproblemen en kankers. Verder is het belangrijk om te weten dat de rook afkomstig van een sigaret (passief roken) schadelijker is dan wanneer deze door de roker rechtstreeks wordt geïnhaleerd (actief roken). Daarnaast wordt één op de tien hartaanvallen veroorzaakt door passief roken. Bovendien kan passief roken als hinderlijk worden ervaren door niet-rokers. Tot slot is het geen goed voorbeeld voor kinderen & jongeren, een doelgroep die regelmatig de wedstrijden van onze nationale teams bezoekt.

Uit een enquête die de KBVB afnam bij supporters blijkt dat 69% een rookvrij stadion positief vindt.

De voornaamste redenen waarom supporters een rookvrij stadion belangrijk vinden zijn 1) voorkomen dat kinderen en jongeren starten met roken (67%) 2) bescherming van supporters tegen gezondheidsrisico’s van passief roken (67%) 3) zorgen voor een omgeving die rokers helpt om te stoppen met roken (34%) en de associatie tussen sport en roken verbreken (34%). 

Om iedereen correct te informeren, beantwoorden we hier de meest voorkomende vragen omtrent het rookverbod: FAQ