UEFA B en UEFA A voor ex-internationals

Deze trainerscursus is een versnelde opleiding voor internationals met voldoende ervaring in de nationale ploeg voor zowel het verwerven van het UEFA B als het UEFA A diploma.

Voor wie?

(Ex-)Internationals die aan volgende voorwaarden voldoen:

  • Ten minste 20 selecties voor de nationale Belgische A-ploeg hebben
  • Minstens 5 volledige seizoenen als prof gespeeld hebben in de hoogste klasse van een land dat lid is van FIFA.

Deze spelers kunnen een schriftelijke aanvraag indienen bij de directie van de Federale Trainersschool om een versnelde opleiding te volgen voor het UEFA B-niveau (1e Europees niveau van trainersdiploma) en UEFA A-niveau (2e Europees niveau van trainersdiploma). 

Indien een (ex-)international niet 100% aan deze voorwaarden voldoet, kan het departement "Coach Education" de  speler toch de kans geven om versneld de UEFA B- en UEFA A-opleiding te volgen indien het tekort aan interlands ruimschoots gecompenseerd wordt door clubwedstrijden in officiële Europese kampioenschappen (Champions League en Europa League).

Hoe zit de cursus in elkaar?

Versnelde opleiding UEFA B

Deze opleiding omvat een 60-tal lesuren en een aantal praktijkstages in de club. Let wel, deze opleiding heeft niet elk seizoen plaats en wordt pas georganiseerd als er voldoende kandidaten zijn.

Versnelde opleiding UEFA A

Deze opleiding omvat ongeveer 90 lesuren en een aantal praktijkstages in de club. De opleiding is een voortzetting van de vorige en wordt georganiseerd tijdens het tweede deel van het seizoen waarin de kandidaat de UEFA B-opleiding is begonnen.

Waarom een versnelde opleiding?

Deze geïntegreerde opleiding van 150 uren (UEFA B + UEFA A) kan beschouwd worden als een beloning en erkenning van de voetbalcompetenties als (ex-)international. Indien een dergelijke speler het risico niet wil nemen om te wachten tot een versnelde opleiding georganiseerd wordt, kan hij zich steeds inschrijven voor de gewone opleidingen.

Inschrijven

De (ex-)international dient zijn kandidatuur op te sturen naar:

Secretariaat Federale Trainersschool
Houba de Strooperlaan 145
1020 Brussel

Toelatingsvoorwaarden

  • Het bewijs leveren dat betrokkene ten minste 20 maal voor de nationale Belgische A-ploeg geselecteerd werd en ten minste 5 volledige seizoenen als prof gespeeld heeft in de hoogse klasse van een competitie van een land dat lid is van FIFA. 
  • Het inschrijvingsgeld betalen dat vóór aanvang van de cursus in functie van het aantal kandidaten bepaald wordt
  • Zich engageren om aan alle lessen deel te nemen
  • Aangesloten zijn bij de KBVB en toegewezen zijn aan een officiële club ervan
  • Niet van de Bondslijsten geschrapt zijn